Наградата „Най-полезен играч“ в НБА ще носи името на Майкъл Джордан

Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада обяви, че призът за „Най-полезен играч“ през редовния сезон ще носи името на Майкъл Джордан.

Най-престижната индивидуална награда е с нов дизайн и е част от инициативата на асоциацията за реновиране на най-значимите индивидуални отличия, които се връчват в края на сезона. Наградата за „Защитник на годината“ ще носи името на Хакийм Олайджувон, тази за „Новобранец на годината“ е кръстена на Уилт Чембърлейн, а тази за „Шести играч“ вече ще носи името на Джон Хавличек.

Трофеят за „Най-прогресиращ играч“ е наречен на Джордж Микан, а единствената нова наградата – тази за „Играч с решаващ принос“, ще бъде на името на Джери Уест.

„Нашата нова колекция от трофеи почита едни от най-големите играчи в историята на НБА, които са оставили огромен отпечатък след себе си“, заяви комисарят на лигата Адам Силвър.

„Чрез тези отличия ние не само ще отличаваме най-добрите играчи всеки сезон, но и ще отдаваме заслуженото признание на легендите, които въплъщават тези престижни награди“, добави още Силвър.

Майкъл Джордан печели пет пъти приза за „Най-полезен играч“ по време на 14-годишната си кариера в НБА. Статуетката на негово име е с височина от 59 сантиметра (23,6 инча) и с тегло от 10,7 килограма (23,6 паунда), като тези цифри представляват номера, с който играеше Джордан (23) и спечелените от него титли (6). Основата е петоъгълник, който символизира петте МВП отличия на Джордан. В ръката си статуетката държи кристална топка, която символно също е свързана с бившия играч на Чикаго Булс и настоящ собственик на Шарлът Хорнетс.

Четете още

Избор на редактора