Над 100 отбора ще местят на Световното за затворници

Над 100 отбора от 50 държави ще вземат участие в 3-то Световно онлайн първенство по шах за затворници, тридневно събитие, което започва на 11 октомври

Шампионатът е част от програмата Chess for Freedom, стартирала преди две години за популяризиране на шаха като средство за образование и социално включване в затворите по света.

Рекордният брой участващи отбори и държави е резултат от непрекъснатата работа на FIDE, шерифската служба на окръг Кук, националните шахматни федерации, затворническите власти и доброволците, участващи в популяризирането на шаха в затворите. 

Програмата Chess for Freedom се превърна в импулс за страните по света да започнат да включват шах в образователни програми и да организират състезания в поправителните домове.

В някои от тях се провеждат национални квалификации за определяне на най-силните отбори мъже, жени и младежи, които ще участват в предстоящото междуконтинентално състезание.

Третият междуконтинентален онлайн шампионат по шах за затворници ще бъде излъчен в Youtube канала на FIDE с коментари на живо от Алмира Скрипченко, Майкъл Рахал и Кети Цацалашвили. Към тях ще се присъединят специални гости – представители на FIDE, държавни служители, членове на пенитенциарната администрация и политици, които ще споделят най-добрите практики за запознаване на затворниците с шаха, както и бивши затворници, които ще говорят за собствения си опит и положителното въздействието на играта върху затворниците.

Четете още

Избор на редактора