Над 1000 гониха злото на фестивала „Старци в Турия“

Общо 31 кукерски и маскарадни състави от различни региони на страната с над хиляда участници се събраха днес в павелбанското село Турия за Националния фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия“.

Събитието е част от програмата на „Чудомирови празници“ 2023 в община Павел баня, посветени на известния писател и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, който е роден на днешния ден в Турия, а фестивалът, който е и кулминацията на празника, събра стотици гости от региона и страната край родната къща на твореца.

Фестивалът се организира от 60-те години на миналия век, когато такива има само в Перник и в Турия. Първоначално в него са участвали единствено кукерски групи от Турия и Широка лъка, но постепенно събитието се разраства и през последните години се радва на голям интерес от страна на групи от цяла България и представя в цялата и пъстрота кукерската и маскарадна традиция в различните региони на страната.

„Името „Старци в Турия“ произлиза от нашето село, тъй като само в региона кукерите се наричат „старци“. Това идва от древни езически времена, а техните хлопки тук наричаме „дюзен“, разказа за БТА кметският наместник Ганчо Петков, който е и част от кукерската група на село Турия. Кукерската традиция в региона се спазва от много години, тя се характеризира с идването на пролетта. „Старците обикалят селото, прогонват злото от домовете на хората, след което се събират край река Турийска, където символично изкъпват злото и го удавят във водите й“, посочи Петков. Регионът на Павел баня е известен в цялата страна с кукерските си състави, а благодарение на съдействието на местната администрация и на кмета Иса Бесоолу фестивалът набира все по-голяма популярност и с всяка следваща година привлича все повече посетители, коментира той.  Целта е да се съхрани дългогодишната традиция и тя да продължи да се предава от поколение на поколение, както е било и досега, каза още Ганчо Петков и подчерта, че във всички местни кукерски състави участват много малки деца.

Начало на тазгодишното издание на „Старци в Турия“ даде представянето на кукерската група от павелбанското село Габарево, което започна с гръм на Габаревското черешово топче. След тях местни кукерски състави, както и такива от областите Ямбол, Бургас, Карлово, Сливен, Благоевград, Стара Загора и други, представиха характерни за региона си кукерски игри и маски.

Четете още

Избор на редактора