Над 2 000 лв. средна заплата за учителите от есента

Средната заплата на учителите да стане 2 032 лв. от 1 септември т.г., ще предложи Министерството на образованието и науката (МОН) на социалните партньори при разпределението на средствата от актуализирания държавен бюджет. За непедагогическите кадри ведомството предвижда средно по 1134 лв.

Това ще доведе до ръст на учителските заплати средно с 5%,  което стана възможно след като депутатите гласуваха допълнително 150 млн. лв. в бюджета за увеличение на възнагражданеията, издръжка и храна и национални програми.

Други 54,5 млн. лв. се отпускат за увеличение на заплатите в детските градини, училищата и центровете, а 35,1 млн. – за обезщетения на напускащите образователната система.  Над 1,2 млн. лв. повече се отпускат за ученически стипендии.

Заради скока на цените на енергоносителите образователните институции ще получат 10,5% над досегашния си бюджет за издръжка и режийни разходи, което ще струва на държавата над 26 млн. лв. допълнително. С 31% се увеличи нормативът за издръжка на дете в детските градини, за което са предвидени близо 22,5 млн. лв.

Четете още

Избор на редактора