Над 28 000 са жертвите на земетресенията в Сирия и Турция

Катастрофалните земетресения в Турция, засегнали тежко и Сирия, са отнели живота на над 28 000 души, предаде Франс прес, като се позова на данни на местните власти на двете страни.

В Турция жертвите са вече 24 617, а в Сирия загиналите са 3574.

Според Световната здравна организация 26 милиона души в двете страни може да са били засегнати от трусовете. Организацията отправи призив за събиране на 42,8 милиона долара за бедстващите.

Хуманитарни организации са обезпокоени от появата на холера в Сирия.

Сирийското правителство разреши в петък доставката на хуманитарна помощ в цялата страна, в това число и в бунтовническите райони, в които 5,3 милиона души рискуват да се окажат без подслон.

За първи път от 35 години насам бе отворен и пропускателен пункт между Турция и Армения за доставка на хуманитарна помощ за Турция.

Същевременно в Хатай въпреки студа изпод отломките на рухнала сграда след 140 часа бе спасено 7-месечно дете на име Хамза. Според турски медии 2-годишно момиченце на име Ася, също е било спасено в Хатай. Спасени са били и 70-годишна жена на име Мнексе в Кахраманмараш, както и 35-годишната майка Йозлем и дъщеричката й на 6 годинки Хатидже в Адъяман.

Междувременно паркинги, стадиони и спортни зали в Южна Турция вече са превърнати в импровизирани морги, където хората издирват близките си.

Близо 32 000 души са мобилизирани в спасителните операции в Турция. В района са разположени и над 25 000 турски военни, които също помагат.

Броят на жертвите може да нарасне двойно или дори повече. Това заяви ръководителят по хуманитарните въпрос към ООН Мартин Грифитс, който посети турския град Кахраманмараш.

Според ООН най-малко 870 000 души имат нужда от топла храна в Турция и Сирия. Само в Сирия до 5,3 милиона души може да са без покрив над главите си заради труса.

В спасителните операции участват 32 000 служители на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации на Турция. Към тях се добавят и 8294 чуждестранни спасители.

Според ООН близо 26 милиона души са били засегнати от трусовете в Турция и Сирия.

Четете още

Избор на редактора