Над 35 000 вече са учителите под 35 г.

Общо 93 000 са сега учителите и директорите в детските градини и в училищата в страната от първи до 12-и клас. Сред тях са и всички, които са на педагогически длъжности в образованието – възпитатели, ресурсни учители, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи и други специалисти.

Всяка година се увеличава броят на младите учители в българското образование, а сега над 35 000 са младите учители до 35-годишна възраст от тези общо 93 000 учители, каза в интервю за БТА председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева, посветено на днешния Международен ден на учителя.

„Вече младите учители, които завършват университетите, масово влизат в българските училища, без да започват първо друга работа, както беше преди години. Също така много от специалистите, които имат педагогическа правоспособност, започнаха да преподават като учители в училищата. Сред тях са и журналисти, които имат педагогическа правоспособност по български език и литература. Много специалисти с инженерно образование се върнаха в училище, за да преподават природни науки, както и работещи в туристически фирми, които заради пандемията станаха учители по чужди езици“, обясни Янка Такева.

Четете още

Избор на редактора