Назарян потвърди пред Радев, няма да е премиер

Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян препотвърди позицията си пред президента Румен Радев, тя няма да бъде служебен премиер.

Назарян пристигна на „Дондуков 2“, за да се срещне с държавния глава. Разговорът бе във връзка с чл. 99, ал. 5 от Конституцията и кръга лица, които може да бъдат назначени за служебен министър-председател, съобщиха по-рано от прессекретариата на президентската институция.

„С държавния глава проведохме съдържателен и дълъг разговор по всички теми от дневния ред на обществото, включително бъдещето на България“, каза Назарян след срещата. „Обсъдихме моето евентуално съгласие за приемане на поста служебен министър-председател и аз пред него препотвърдих моята позиция, че ярки политически фигури няма да допринесат нито за добрия тон, нито ще повишат доверието в политическия процес“, допълни тя.

По думите й ГЕРБ ще се яви на тези избори с равен старт, с всички останали политически формации и „ще се бори за честна победа“. „Най-важното за един слубен премиер е да осигури честни и прозрачни избори, ярките политически лица няма да доведат до доверие в този процес, а България има нужда от доверие и добър диалог между политическите формации“, каза още Назарян.

Списъкът с възможните министър-председатели става още по-къс, каза Румен Радев днес, след като от „Има такъв народ“ върнаха неизпълнен третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание. Частично се обнови с избора на Рая Назарян за председател на Народното събрание. С всички други вече съм говорил, но ще ги чуя, за да разбера дали има промяна в тяхното становище, обясни Румен Радев. Помните, че те категорично отказаха да поемат поста министър-председател. Ще продължавам стриктно да се придържам към повелите на Конституцията, но и напомням, че последните промени драстично ограничиха периметъра ми на действие, каза още президентът.

„Аз амбиции да ставам служебен премиер нямам и ако бъда поканена от президента Радев за заемането на този пост, аз ще откажа“, заяви Назарян миналата седмица. /Дарик

Четете още

Избор на редактора