Най-високото знаме в Европейския съюз ще вдигат на Рожен

В Деня на народните будители стартира Национална дарителска кампания „България заслужава!“ за изграждане на 111-метров пилон, на който гордо ще се извиси българското национално знаме. Роженските поляни в Родопите ще бъдат домакин на рекордния флаг – място, символ на силната вяра в корените ни и всичко българско, съобщи Владислава Андреева от името на фондация „Наследство в бъдещето“.

Пилонът ще е най-високият в Европейския съюз и ще бъде поставен на внушителната надморска височина от 1430 м. Така националният флаг на България ще се развее на най-високия пилон, поставен на най-високото място в целия свят.

Изборът на височината на пилон „Рожен“ да бъде 111 метра не е случаен  – 111 000 квадратни километра е площта на България. Трите единици символизират пробуждането на духа, а новото начало, от което нацията ни има нужда днес, е въплътено в цифрата 1. През 2023 година, когато пилонът ще бъде издигнат,  се навършват и 111 години от Освобождението на Родопите.

„Знамето ще се вижда от километри разстояние, а енергията му ще се усеща в цялата страна, за да върне вярата в колективния граждански патриотизъм и да се превърне в ново вдъхновение за нацията“, посочва Андреева.

Инициативата е на фондация „Наследство в бъдещето“, която през последните 11 години организира и реализира най-мащабните събития на българския дух, традиции и национална идентичност, сред които и Рожен-Събор на народното творчество и животновъдство. На всички тях, водени от чист патриотизъм и любов към Родината, неправителствената организация засвидетелства почит към българския трибагреник.

Четете още

Избор на редактора