Най-големите спортни събития през 2023

По традиция нечетните години се падат между летни и зимни олимпийски игри, както и между световно и европейско първенство по футбол, но това не означава, че 2023-та година няма да предложи интересни събития на феновете на спорта.

Ето и част от най-любопитните събития в света на спорта, които ни очакват през следващите 12 месеца:

1. Аустрелиън Оупън (16-29 януари) – Първият за годината турнир от Големия шлем ще даде ударен старт на 2023. Безспорно най-очакваният момент от Откритото първенство на Австралия ще бъде завръщането на деветкратния шампион Новак Джокович, който преди 12 месеца преживя най-тежкия момент в кариерата си, след като не бе допуснат до участие в Мелбърн и депортиран от страната заради нежеланието да се ваксинира срещу Covid-19. Сърбинът вече благополучно пристигна в Австралия и се подготвя усилено за атака на рекордна десета титла. Там ще бъде и настоящият шампион Рафаел Надал, както и световният номер 1 Карлос Алкарас. При жените миналогодишната шампионка Аш Барти няма да защитава титлата си, след като сложи край на професионалната си кариера, а голямата фаворитка е световната номер 1 Ига Швьонтек.

2. Клубно световно първенство (1-11 февруари) – Мароко ще приеме първенците на всички континенти в битка за определяне на най-добрия в света. В надпреварата ще участват седем отбора от шест континента, включително и носителят на Шампионската лига Реал Мадрид. Другият фаворит за титлата е бразилският Фламенго, а в Мароко ще бъдат още Ал Хилал (Азия), Видад Казабланка (Африка), Сиатъл Саундърс (Северна Америка), Окланд Сити (Океания) и Ал Ахли (Африка). Фламенго и Реал Мадрид ще се включат директно от полуфиналите.

3. Формула 1 (5 март – 26 ноември) – 74-то издание на най-престижните автомобилни серии ще започне на 5 март в Бахрейн и ще завърши на 26 ноември в Абу Даби. Сезонът ще предложи рекордните 23 старта, включително и дебютната надпревара за Гран при на Лас Вегас, която ще се проведе на легендарния централен булевард в столицата на хазарта. Големият въпрос е дали някой ще успее да спре шампиона от последните две години Макс Верстапен (Ред Бул), който доминираше напълно през миналия сезон. Седемкратният шампион Люис Хамилтън (Мерцедес) ще бъде гладен за завръщане към победите, а Шарл Льоклер (Ферари) показа сериозен потенциал през изминалия сезон.

4. Финалът на Шампионската лига (10 юни) – При отсъствието на световно и европейско първенство, най-големият мач за годината при мъжете ще бъде финалът на Шампионската лига, който ще се проведе на 10 юни на стадион „Ататюрк“ в Истанбул, Турция. Заради промените в календара, предизвикани от зимния Мондиал 2022, решаващият мач за най-престижния клубен трофей в Европа ще се проведе по-късно от обичайното. Реал Мадрид са шампиони от миналата година, а богаташите ПСЖ и Манчестър Сити са силно амбицирани за първа титла от Шампионската лига. Сред фаворитите са още Байерн Мюнхен и Ливърпул, а още осминафиналите ще предложат два страхотни сблъсъка: Ливърпул – Реал Мадрид (21 февруари и 15 март) и ПСЖ – Байерн (14 февруари и 8 март).

5. Европейските игри (21 юни – 2 юли) – Европейската версия на Олимпийските игри се провежда веднъж на четири години и вече натрупа известен престиж. През 2023 домакин на Европейските игри ще бъде полският град Краков, като се очаква участието на спортисти от 50 страни, които ще се съревновават в 26 спорта. Европейските игри ще дадат възможност и за печелене на квоти за Олимпиадата в Париж през 2024

6. Женско световно първенство по футбол (20 юли – 20 август) – През последните години женският футбол главоломно увеличи интереса към себе си, като през 2022 бе подобрен рекорда за най-посетен мач, след като 91 553 души гледаха на живо сблъсъка между Барселона и Реал Мадрид в Шампионската лига. Със сигурност огромен интерес ще предизвика и Световното първенство в Австралия и Нова Зеландия, в което ще участват 32 отбора. САЩ спечели последните два Мондиала и ще бъде фаворит отново, но огромни амбиции имат и новите европейски шампионки от Англия, които се намират в страхотна форма и 21 поредни мача без загуба, а традиционно силни са още отборите на Испания, Германия и Франция. Финалът на турнира ще се играе на 20 август в Сидни, Австралия.

7. Световно първенство по лека атлетика (19-27 август) – Унгарската столица Будапеща ще бъде домакин на 19-то издание на Световното първенство по лека атлетика на открито, което ще бъде най-големият атлетически форум за годината. Надпреварата ще очертае и фаворитите в различните дисциплини за лекоатлетическия турнир на Олимпиадата в Париж 2024. В Будапеща ще бъдат раздадени общо 48 комплекта медали.

8. Европейско първенство по волейбол (28-16 септември) – България ще бъде един от четирите домакина на първенството, заедно с Италия, Северна Македония и Израел. Варна ще приеме мачовете от група В на турнира, в която освен „лъвовете“, са още тимовете на Хърватия, Финландия, Словения, Испания и Украйна. Първите четири тима от всяка група се класират за осминафиналите, като във Варна ще се изиграят четири осминафинала и два четвъртфинала, преди Болоня да приеме финалната четворка. България ще бъде водена от новия селекционер Пламен Константинов, който в края на 2022 изрази надежда да върне звездата Матей Казийски в състава на тима.

9. Райдър Къп (30 септември – 2 октомври) – Малко спортни събития привличат толкова интерес колкото битката между Европа и САЩ в голфа, която се провежда веднъж на две години. Европейците записаха много тежка загуба в Уислинг Стрейтс, Уисконсин през 2021 година и сега ще трябва да търсят реванш на собствен терен. За първи път в историята надпреварата ще се проведе в Италия – на игрището „Марко Симоне“ край Рим. И двата отбора бяха разтърсени от създадената от Саудитска Арабия голф лига LIV, която привлече с огромните си хонорари някои от най-добрите голфъри в света. Те обаче няма да имат право на участие в Райдър Къп, като по този начин американците губят Дъстин Джонсън, Брайсън Дешамбо, Фил Микелсън, Брукс Кепка и Патрик Рийд, докато европейците ще бъдат без Пол Кейси, Серхио Гарсия, Иън Поултър и Лий Уестуд, а техният капитан Хенрик Стенсон бе свален от поста по същата причина и заменен от Люк Доналд.

Четете още

Избор на редактора