Най-красивото село в света е в Южна Франция

Американското туристическо списание Travel + Leisure обяви село Горди в Южна Франция за най-красивото в света.

Живописното местенце, с по-малко от 2000 жители, разположено на върха на скала на надморска височина от 340 метра, привлича всяка година голям брой посетители от цял ​​свят.

Това средновековно село се отличава със своята вечна красота и културно богатство. Заради красотата си е често място за снимане на филми и телевизионни предавания.

Историята на Горди датира от римско време, но през Средновековието придобива днешния си вид – тесни улички и пасажи, средновековен замък с изглед към долината и каменни къщи. Замъкът е построен през 11 век, като през годините е разширяван и реновиран. Изглежда наистина впечатляващо. Неговите кули и стени предлагат невероятна гледка.

В селото има и няколко музея, най-известните от които са Moulin des Bouillons, който проследява историята на селския живот в Прованс, и Пол Мара, който е посветен на художника, живял в Горди. Любителите на изкуството могат също да посетят художествени галерии и занаятчийски работилници, като например галерията на художника Йохане Шпинел.

Тук често се провеждат фестивали и различни събития през цялата година. Най-известният е фестивалът на трюфела през февруари.

Четете още

Избор на редактора