Най-малко 14 загинали при наводнения в Турция

Внезапни наводнения отнеха днес живота на най-малко 14 души, живеещи на палатки и в контейнерни жилища в пострадалия от земетресението регион на Турция, като увеличиха натиска върху президента Реджеп Тайип Ердоган преди предстоящите избори.

Още няколко души бяха отнесени от придошлите води, които превърнаха улиците в кални реки в районите, засегнати от земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер миналия месец, съобщиха официални лица.

Повече от 48 000 души загинаха в Турция и близо 6 000 в Сирия по време на бедствието от 6 февруари, което е най-смъртоносното в региона в наши дни.

Стотици хиляди оцелели от земетресението турци са преместени в палатки и контейнерни къщи в района на бедствието, който обхваща 11 провинции в югоизточната част на Турция.

Проливните дъждове връхлетяха района във вторник и метеорологичната служба очаква те да продължат до късно в сряда, съобщи АФП.

Турските власти обявиха, че при наводненията са загинали 12 души в Санлъурфа, на около 50 км северно от сирийската граница.

Двама души, включително едногодишно дете, са загинали и в близкия град Адъяман, където петима души са в неизвестност.

На снимките се вижда как водите отнасят автомобили и заливат временните жилища, построени за жертвите на земетресението.

В един от видеоклиповете мъж, облечен в бежов костюм и вратовръзка, протяга ръка за помощ, докато се носи по течението заедно с мебел. Съдбата му остава неизвестна.

На други кадри се вижда как хора изваждат жертвите от водата с помощта на клони и въжета.

От офиса на валията на Санлъурфа съобщиха, че наводнението е достигнало и до приземния етаж на една от основните болници в региона, съобщава БНР.

Четете още

Избор на редактора