Наплив за креслото на Борис Джонсън. Той пише биография на Шекспир

Овакантеното премиерско кресло във Великобритания предизвика голям интерес -само дни след като Борис Джонсън обяви, че подава оставка, кандидатите за поста вече са неколцина.

В същото време Джонсън, който наследи като премиер Тереза Мей през 2019 г, обмисля да напусне политиката.

Според източник на вестник The Daily Telegraph, цитиран от БГНЕС, Джонсън не възнамерява да се откаже от депутатския си мандат веднага. Така ще избегне частични избори за Камарата на общините в неговия избирателен район, които биха могли да доведат до победа на опозиционния кандидат и да бъдат пореден удар за управляващата Консервативна партия.

Освен това премиерът не е убеден, че е необходимо да се яви на нови парламентарни избори, както направи Тереза Мей, когато остана депутат.

Изданието отбелязва, че ако Джонсън напусне политиката, може да се върне към публицистичната си дейност или изнасянето на лекции по различни теми на корпоративни събития. Издателството Hodder & Stoughton все още очаква от него да напише биография на Уилям Шекспир. Книгата беше планирана да се появи на пазара през 2016 г., за да съвпадне с 400-годишнината от смъртта на драматурга, но публикуването й бе отложено заради политическата дейност на Джонсън. Той вече е получил аванс от 88 000 британски паунда (105 800 долара).

На 7 юли Джонсън оповести, че се оттегля като премиер и лидер на Консервативната партия. Той обаче ще изпълнява функциите си до назначаването на министър-председател. Своите кандидатури за премиер вече обявиха бившият министър на финансите Риши Сунак, министърът на транспорта Грант Шапс и новият министър на финансите Надим Захави. Към тях в. „Телеграф“ добавя и бившият британски външен министър Джеръми Хънт и бившият здравен министър Саджид Джавид.

Четете още

Избор на редактора