Напук на кризата в Берлин започва Фестивал на светлината

Въпреки всички призиви от страна на потребителите и бизнеса за намаляване на потреблението на електроенергия заради задаващата се потенциална енергийна криза през зимата, властите в Берлин отказаха да отменят годишния Фестивал на светлината, предава ДПА.

Събитието, което е частно и се организира независимо от градските власти, се открива днес все пак в съкратена версия. Берлинският Сенат изтъкна, че фестивалът е особено важен за туризма в града, което прави провеждането му наложително.

Властите обаче призоваха участващите във фестивала компании да прилагат технологии, които пестят енергия, и приветстваха усилията на туристическия сектор да организира събитията по икономичен начин.

По време на фестивала големи цветни изображения се прожектират по знакови сгради, паметници и площади из столицата на Германия. Тази година събитието ще продължи до 16 октомври.

Наскоро Берлин започна да изключва осветлението на знакови туристически атракции заради очакван недостиг на електроенергия. Мярката засяга около 150 от най-популярните забележителности в града, сред които Колоната на победата, централната катедрала и операта.

Според местните власти осветяването на тези 150 обекта потребява между 150 000 и 200 000 киловатчаса електроенергия годишно. При сегашните цени това струва над 40 000 евро. За сравнение общото потребление на ток в Берлин е 14 тераватчаса, или 1 милиард киловатчаса. С други думи осветяването на забележителностите е 0,001 процент от общата консумация.

Четете още

Избор на редактора