НАП събра рекордните 5 млрд. лв. просрочени задължения за 2022 г.

Над 5 млрд. лв. просрочени данъци и осигурителни вноски са събрани през изминалата година, което е с почти 30 процента повече в сравнение с 2021 г., съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

От там посочват, че това е рекорд и е в резултат на усилията на публичните изпълнители, служителите в кол центъра и инспекторите по приходите в НАП.

Като причина за по-високата събираемост от Агенцията изтъкват ранното уведомяване на гражданите и фирмите, пропуснали да платят в пълен размер публичните си дългове, както и проактивната комуникация и прилаганият партньорски подход.

Просрочените задължения, събрани от НАП от изпълнители на обществени поръчки и други получатели на държавни и общински средства, са в размер на над 348 млн. лв. през 2022 г.

От НАП препоръчват на гражданите и фирмите да ползват е-услугите на НАП с ПИК или КЕП, за да проверят дали имат задължения и какъв е актуалният им размер. В случаите на образувано изпълнително производство, клиентите, които изпитват финансови затруднения, могат да се обърнат към компетентния публичен изпълнител, за да обсъдят подходящи мерки за обезпечаване и заплащане на просрочените задължения, съветват от приходната агенция.

Четете още

Избор на редактора