НАСА откри… свой боклук на Марс

Вместо на признаци на живот, марсоходът Perseverance се натъкна на собствения си боклук.

Миналата седмица екипът, който управлява Perseverance, съобщи в Twitter, че е забелязано нещо, което вероятно е част от термичното покривало, предпазващо роувъра от екстремните температури, на които е подложен при кацане на Марс.

Учените са изненадани, че го открива на това място, тъй като роботът е спуснат на около 2 км от него.

„Това парче по-късно ли е кацнало или е донесено тук от вятъра?“, питат се те.

Парчето обаче не е единственият боклук, оставен от марсохода. През април хеликоптерът Ingenuity забелязва част от оборудването, която помага и на двата апарата да достигнат Марс.

Ясно е, че земляните мърсят навсякъде, където се появят. Независимо дали го искат. Космическите мисии до Луната и Марс оставят следи по клетите планети, и то все повече.

В същото време все повече космически боклук задръства орбитата на Земята и заплашва Международната космическа станция.

Макар че има известни ограничения, предпазващи Космоса от замърсяване, съществуващото законодателство трябва да бъде актуализирано, а пропуските в него запълнени. За основа на международното космическо право служи междуправителственият “Договор за Космоса” от 1967 г., който не се е променял много през годините. Но повече от половин век по-късно, когато Марс и Луната започват да се превръщат в сметища, преди още да са заселени, тези пропуски личат ясно.

Четете още

Избор на редактора