Борис Джонсън: Руска победа в Украйна ще бъде катастрофа

За дълга война в Украйна предупредиха световни лидери.

Британския премиер Борис Джонсън заяви пред в. „Сънди таймс“, че една руска победа в Украйна ще бъде „катастрофална“ и призовава международната общност „да използва своята мощ, за да прогони московската армия-нашественик“.

Джонсън е категоричен, че „трябва да покажем ясно, че подкрепяме украинците и техните амбиции да прогонят руснаците, армиите на Путин, от всички територии, които придобиха след 24 февруари и да бъдем сигурни, че украинците няма да бъдат насърчавани да постигнат лош за тях мир“.

Войната на Русия в Украйна може да продължи с години, заяви и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за германския седмичник „Билд ам Зонтаг“.

„Трябва да се подготвим за факта, че това може да отнеме години. Не бива да намаляваме подкрепата си за Украйна, дори ако разходите са големи. Не само за военна подкрепа, а и заради повишаването на цените на енергията и храните“, призовава Столтенберг.

Той обяви, че на срещата на НАТО в Мадрид по-късно този месец се очаква да бъде постигнато съгласие за пакет от помощи за Украйна. Той ще улесни страната при прехода ѝ от остаряло съветско въоръжение към такова, което отговаря на натовските стандарти.

Четете още

Избор на редактора