НАТО дава ракети Patriot на Украйна. Медведев: Ставате мишена

Съюзниците от НАТО потвърждават готовността си да предоставят допълнителна военна помощ на Украйна, по-специално модерни системи за противовъздушна отбрана, включително и Patriot.

Но докато дискусиите за това продължават, НАТО се фокусира върху доставката на боеприпаси и резервни части за модерните ПВО-системи, които Украйна вече получи. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция по време на първия ден от работата на Северноатлантическия съвет в Букурещ във вторник, предаде Укринформ.

„Тази дискусия е отчасти за осигуряване на нови системи, като например Patriot, и сега има текуща дискусия за това. Но също така до голяма степен се отнася до това да подсигурим системите, които вече сме доставили, за да функционират и да са ефективни“, каза Столтенберг. Той припомни, че съюзниците от НАТО вече са предоставили на Украйна най-модерните системи, като норвежката NASAMS или германската IRIS-T.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди НАТО да не предоставя на Украйна ракетни комплекси „Пейтриът“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. „Ако НАТО достави на киевските фанатици комплекси „Пейтриът“, както намекна генералният секретар Йенс Столтенберг, те веднага ще станат законна мишена на въоръжените ни сили“, написа Медведев в „Телеграм“.

Четете още

Избор на редактора