НАТО ни критикува за разходите за отбрана

България не изпълнява ангажимента си да харчи поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, въпреки че е увеличила разходите си. Това става ясно от годишния доклад на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, публикуван във вторник.

Според доклада разходите за отбрана на България през 2022 г. са били 1.54% от брутния й вътрешен продукт при ангажимент за два процента.

Спрямо размера на икономиката си България е на 16-о място от 30 държави от НАТО по парите, които отделя за сигурността си, показва докладът.

Във вторник Столтенберг призова страните членки да ускорят увеличаването на разходите за отбрана, тъй като новите данни показват, че по-малко от една четвърт от тях изпълняват целта на алианса.

Генералният секретар каза, че инвазията на Русия в Украйна показва, че светът е станал по-опасен и съюзниците от НАТО трябва да отговорят на заплахата, като поставят и постигнат по-амбициозни цели за военни разходи, съобщи Ройтерс.

Седем от 30-те членове на алианса са изпълнили текущата цел да изразходват 2% от БВП за отбрана през 2022 г. – една по-малко, отколкото през 2021 г., преди нахлуването на Русия в Украйна.

Според годишния доклад на генералния секретар на НАТО, публикуван във вторник, Гърция, Съединените щати, Литва, Полша, Великобритания, Естония и Латвия са изпълнили целта от 2%. Общите разходи за отбрана на съюзниците от НАТО са се увеличили с 2.2% спрямо предходната година.

Най-много спрямо икономиката си за отбрана е похарчила Гърция – 3.54% от БВП, следвана от САЩ (3.46%) и Литва – 2.47%.

Румъния е похарчила 1.76% от БВП за сигурността си. Северна Македония също харчи по-голям дял от своите финанси за отбрана в сравнение с България – 1.61% от БВП.

Хърватия и Франция са най-близо до постигането на целта от 2%, като всяка харчи около 1.9% от БВП за отбрана. Най-отзад са Белгия, Испания и Люксембург, чиито разходи за отбрана са под 1.2% от БВП.

Четете още

Избор на редактора