Националната детска болница ще е в Горна баня

Националната детска болница ще бъде изградена в кв. Горна баня, район Овча купел в София. Тя ще се намира до ортопедичната болница там.

Това обявиха здравният министър Асен Меджидиев и регионалният министър Иван Шишков. Решението е взето в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Досега за детската болница се оглеждаха пет терена в столицата.

Окончателно е избран най-подходящият терен за изграждане на Националната детска болница. Там има много добър климат и е на достъпно и комуникативно място. Теренът е 40 декара, което позволява там да се изгради и хотел за родителите, отделна сграда за рехабилитация на децата и другите нужни структури, обясни здравният министър.

Единственият проблем с този терен е бил, че в средата му се намира частен имот. Здравният и регионалният министър обаче вече са се срещнали с кмета на района, който им е съдействал да намерят собствениците му. Те пък се съгласили техният имот да отиде в края на терена и така да се освободи място за изграждане на болницата, стана ясно от изказване на регионалния министър Иван Шишков.

Има също още един терен, който е общинска собственост и е отреден за озеленяване. Кметът ще внесе предложение в Столичния общински съвет той да бъде прехвърлен на държавата, допълни Шишков.

Регионалният министър напомни, че казусът с болницата е от 2018 г., а предишният вариант за детска болница, която да се изгради на близо до Александровска болница, където вече има строеж, не е отговарял на общия и подробния устройствен план.

Четете още

Избор на редактора