Наше момче с три златни медала от олимпиада в САЩ

Успех за България бе отбелязан на един от най-престижните ученически турнири в света за комуникации и знания в университета Йейл в Съединените щати. 13-годишният Кристиян Гълъбов от София спечели три златни медала, а българският отбор бе първи веднъж и взе сребро в различни категории на финала, наречен “Турнирът на шампионите” (Tournament of Champions Yale university).

Той е част от надпреварата Световна ученическа купа (World Scholar’s Cup Global) и се проведе от 11 до 16 ноември, съобщава за БТА сайтът на българите в Калифорния BulgariCA.

Състезанието в Йеил протече в четири основни категории (модула): дебати (всеки отбор дебатира три пъти по всички теми, от политика до поезия); писмен тест със 120 въпроса, свързани с история, науки и технологии, литература и медия, социални науки, специална област, изкуство и музика; писане на есе; визуален тест за отборно решаване.

 

Освен Кристиян Гълъбов, който бе и знаменосец, в първия български отбор от общо три бяха още Олег Москотов и Димитър Балев. Всички заедно спечелиха и трите дебата в едноименната категория. Олег взе и индивидуално две втори места и стана подгласник на Кристиян в “Дебати” и в “Писане на есе”.

В един от другите два отбора с българско участие бе Николай Коджахристов, международен тим с две деца от Турция, който взе индивидуални първо и второ място. В третия отбор са Александър, Кристина и Ю Ченг със сребро от финалите.

Четете още

Избор на редактора