Наши болници приемат 17 от ранените при взрива румънци

България има готовност да поеме 17 от ранените при снощния инцидент в Румъния. Това съобщиха на извънреден брифинг министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и заместник-министър д-р Бойко Пенков.

„На първо място искаме да изразим подкрепа и съпричастност към пострадалите и съболезнования към близките на починалите. Важно е да съобщим, че по данни на Консулството ни в Румъния, няма пострадали български граждани“, посочи министърът.

Той обясни, че тази нощ Европейската система за оповестяване при бедствия е подала сигнал за взрива до Националния медицински координационен център към МЗ. „Нашите експерти от Дирекция „Лечебни дейности“, съвместно с Министерството на вътрешните работи и Центровете за спешна медицинска помощ, са организирали логистиката по приемането на част от пострадалите в лечебни заведения в страната“, каза министър Хинков.

По думите му, за целта е направена реорганизация на легловата база, осигурени са висококвалифицирани специалисти и необходимата медицинска апаратура. Сформирани са и екипите на ЦСМП, които да осигурят транспорта на пострадалите след пристигането им в България до съответните болници.

„Първоначалната заявка към нас е била за 8 души, но в последствие броят се е увеличил. Изразили сме готовност да окажем помощ на 17 души, като 7 от тях могат да бъдат хоспитализирани във ВМА – Варна, 6 в „Пирогов“, а по двама могат да приемат „Св. Георги“ – Пловдив и „Медика“ – Русе“, обяви още здравният министър и допълни, че всички пострадали са в тежко състояние с над 50% изгаряния.

„Случилото се при този взрив е ужасно. Тежко са засегнати много хора. Внимателно преценихме възможностите на системата и с много усилия успяхме да осигурим 17 реанимационни легла в клиниките по изгаряния. Подобна вълна на съпричастност има и от други страни. Германия е осигурила 3 легла, други страни са осигурили по 1 или 2 легла. Ние като приятелски, съседни страни направихме максималното да помогнем и да поемем повече хора“, посочи зам.-министър Пенков.

Той обяви, че се работи в пълен синхрон с органите на МВР. „Министър Калин Стоянов е запознат в детайли със ситуацията. Ще бъде осигурен ескорт на линейките, за да може когато ранените кацнат на наши летища, максимално бързо да бъдат транспортирани до лечебните заведения“, каза още д-р Бойко Пенков и допълни, че това ще се случи, след като пациентите бъдат стабилизирани достатъчно, за да може да се осъществи транспортът по въздух.

„Нашите екипи остават в пълна готовност и в очакване на информация от румънските власти“, допълни министър Христо Хинков.

Четете още

Избор на редактора