На драфта в НБА избираха европейци и никой не разпозна Мбапе

Паоло Банкеро бе избран от „Орландо меджик“ под първи номер в драфта в НБА снощи. Той е афроамериканец, роден е в САЩ, но ще играе за Италия. Тежкото крило, 208 см., идва от университета Дюк.

Драфтът е особен празник за Лигата на извънземните. След него младите се събуждат звезди. При голям късмет един отбор може за няколко години рязко да вдигне цената и амбициите си. И примерът са шампионите от „Голдън Стейт Уориърс“, чийто тим в основата си е съставен именно от играчи от драфта, и то не от най-първите номера.

Тази година нямаше готови суперзвезди като Леброн Джеймс през 2003 или Кевин Дюрант през 2007. Нямаше го и новият Лука Дончич, който намери своя отбор на драфта и въпреки 19-те си години от първия ден получи неограничени пълномощия да бъде абсолютен лидер на „Далас“. И той напълно оправда доверието.

Паоло Банкеро е само на 19, но физически е готов за мъжкия баскетбол. 208 см. и 113 кг, размах на ръцете 217 см. — перфектни размери. В дебютния си сезон за Дюк той вкарваше средно по 17,2 точки, плюс 7,8 борби.

Засега слабостта му е защитата, но пък играе здраво един на един, освен това има много добра за ръста си стрелба от дистанция. Нещо много важно за съвременния баскетбол.

Банкеро ще играе за Италия, защото е потомък на италианци, работили като миньори. Паоло помни корените си и сам е избрал да играе за Италия.

Вторият избор — Чет Холмгрен, отива в „Оклахома Сити“. Той е на 20 години, също идва от Студентската – университета Гонзага. Прякорът му е Еднорога. Има абсолютно нестандартни габарити – 213 см., а тежи само 88 кг! При размах на ръцете почти 225 см. Много добре чете играта,  стабилен защитник, и е страхотен тройкаджия.

Под номер три в «Хюстън» отива Джабари Смит. Също на 19 г., 208 см. и 100 кг. Той беше искан от много отбори, завършен играч, готов и като физика, и като техника. Също отличен стрелец отдалече. Според експерти «Хюстън» е главният победител от драфта, защото Смит на практика няма слаби места. Не му липсва и самочувствие, единствен той показа разочарование, че не е номер едно в драфта.

Тази година бе силно присъствието на неамериканците. От първите 11 пика шестима бяха извън САЩ.

  1. Паоло Банкеро (Италия)
  2. Бенедикт Матурин (Канада)
  3. Шейдон Шарп (Канада)
  4. Дайсън Даниълс (Австралия)
  5. Джереми Сохан (Полша)
  6. Усман Дженг (Франция).

НБА често кани за драфта популярни личности. Тази година специален гост беше звездата на «ПСЖ» и Франция Килиан Мбапе. След като НБА в своите социални мрежи публикува снимката на Мбапе, заваляха въпроси от типа „Кой е този?“ и „Този не е ли много нисък за НБА?“

Четете още

Избор на редактора