На запад от Калотина пак развяха „Сръбския свят“

Създаването на сръбския свят е процес, който не може да бъде спрян, заяви министърът на вътрешните работи на Сърбия Александар Вулин. Важно е всички сърби, независимо къде живеят, да бъдат единни и всички въпроси от национален интерес „да се решават заедно в Белград – столицата на всички сърби“, подчерта той.

„Сръбският свят означава, че сърбите са един политически народ, това означава, че заедно решаваме най-важните национални въпроси, това означава, че ние винаги сме редом с нашата Сърбия, точно както Сърбия е с нас, независимо къде живеем“, каза Вулин на събор край Нови Сад, предаде БГНЕС.

Той посочи още, че Нови Сад (в който живеят много етнически унгарци с претенции към държавата, б.р.) е град на всички сърби, независимо от фамилното им име. Че това е град, който принадлежи на всички и  „никой няма право да ги дели“.

Това не е първият път, в който Вулин като държавен служител говори за „сръбския свят“, въпреки че президентът Александар Вучич (когото Вулин иначе много обича и хвали редовно) казва, че политиката на „сръбския свят“ не е официална политика на страната му.

Вучич заявява, че официалната държавна политика е: границите на Сърбия са неприкосновени и Белград няма отношение към чужди граници.

Вулин обаче се ползва с голямото доверие на Вучич, а част от сърбите смятат, че той казва на глас това, което Вучич мисли, но премълчава, подчертава белградското издание „Данас“.

Размахваната переодично идея за „Сръбския свят“ подозрително намирисва на една подобна, но процъфтяваща на изток – путинската идея за „Руския свят“. Според нея там, където живеят руснаци, е Русия. А там, където не живеят руснаци, а да речем буряти или чеченци, пак е руски свят, защото те се водят граждани на Русия.

Именно идеята за руския свят в момента е в центъра на една ужасна, подла, престъпна и кръвопролитна война недалеч от България. Припомняме, че Сърбия е най-горещият привърженик на Русия, без значение какви ги върши самата Русия.

Четете още

Избор на редактора