На Острова се подготвят за режим на тока през зимата

Великобритания може да остане на тъмно през зимата. На Острова планират организирани прекъсвания на тока за промишлеността. Домакинствата също няма да бъдат подминати и може да нямат електричество и дори в студената част от годината, съпроводено от недостиг на газ, съобщи Блумбърг.

Мерките се съдържат в Извънреден енергиен план и са предвидени само в случай на „най-лош сценарий“. Според него страната може да бъде изправена пред дефицит на електричество, равняващ се на една шеста от пиковото търсене, дори след като аварийните централи, които са на въглища, бъдат задействани. Съгласно тази перспектива температури под средните и намален внос на електричество от Норвегия и Франция може да доведе до спиране на тока за общо четири дни през януари.

Това не е сценарий, който очакваме да се случи, изтъква министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия в комюнике. Домакинствата, бизнесът и промишлеността могат да бъдат уверени, че ще получат необходимото им електричество и газ, посочва ведомството.

Ако зимата бъде особено студена, Великобритания ще трябва да разчита да получава тръбопроводен газ от континентална Европа, където доставките и без това са слаби, след като Москва намали подаването. На Острова имат много малък капацитет за съхранение. Лондон доставя рекордни количества газ на континента и ще иска услугата да му бъде върната, когато температурите спаднат.

Четете още

Избор на редактора