Пред парламента: 3000 „за“ Петков, 300 „против“. И достатъчно полиция

Заявеното цунами от протести снощи не се състоя. Те преминаха вяло, мирно, тихо, без никакви ексцесии и с много музика. Полицаите изглеждаха повече от протестиращите. След 8-часов дебат за вота на недоверие за кабинета Петков, депутатите напуснаха безпроблемно парламента, не се наложи да се прибягва до сценария „Бял автобус“.

Пространството пред Народното събрание рано-рано бе обградено с метални заграждения. Близо до храм-паметника „Алекснадър Невски“ полицаите разположиха водно оръдие.

Първи пред парламента, около 17 часа се събраха привържениците на „Възраждане“, които са против правителството на Кирил Петков.

Повечето от депутатите на партията дойдоха на площада. Тук бе и лидерът им Костадин Костадинов.

Протестиращите се обявиха против политиката на правителството и купуването на депутати. Изборите са наложителни, смятат участниците в протеста.

След 18.30 часа тръгна поредната демонстрация в подкрепа на правителството. Повече от 3000 души се включиха в шествието в подкрепа на правителството на Кирил Петков.

Вярваме, че кабинетът Петков е застанал зад ясно разписано коалиционно споразумение и му е необходим пълен мандат.  Не искаме ГЕРБ, не искаме ДПС, не искаме ИТН и „Възраждане“. Това споделят протестиращите.

На площада бе и съпругата на премиера Кирил Петков – Линда, в компанията на бащата на министър-председателя – Петко Петков.

Протестиращите скандираха: „Тук не е Москва!“

„Целта е много проста – да не се връщаме години назад, да не излизат на протести още поколения деца. Имаме правителство, което не смятаме за идеално, но което е дало ясна проевропейска реформаторска заявка. Като гражданин съм уплашена от това, което видяхме миналата седмица – много ясна нова коалиция, включваща предишните управляващи от ГЕРБ, ДПС, които са ясно свързани с мафията, ИТН, които се декларираха в тяхна подкрепа, както и „Възраждане“, които са „очевадно“ декларативно пропутински проксита в България“, посочи една от участничките в демонстрацията пред БНР.

Благодаря ви, че сме заедно, каза премиерът, който дойде при хората заедно с Асен Василев и Никола Минчев.

„Независимо какво се случи на утрешния вот, никой не може да ни спре. След вота има първи мандат, след първи мандат идват избори. Докато сме всички заедно и сме толкова много, не могат да ни превземат България.“ – каза Петков.

Снимка: Ясен Джабиров, ФБ

Вотът на недоверие към кабинета „Петков“ ще е утре вечер, стана ясно след извънредно заседание на управляващите в парламента.

Решението беше взето на фона на  дебатите по внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие, по време на втората за деня почивка.

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание гласуването на вота на недоверие се провежда поне 24 часа след приключването на разискванията, които продължават и към момента. Докато ГЕРБ управляваше, са правени и изключения и гласуването се е провеждало и след повече от 24 часа.

Въпреки това обаче, управляващите се съобразиха с желанието на опозицията за максимално изтегляне на вота. Така той ще се случи след редовното заседание, на което се предполага, че новосформираното мнозинство между ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и „Възраждане“ ще предложи да се избере нов председател на НС, както и след предвиденото за следобед заседание на парламентарната комисия по външна политика. Тогава пък ще бъде обсъждано т.нар. френско предложение за вдигане на ветото за започване на преговорите за членството на Северна Македония в ЕС. Едва след това, най-рано след 18 ч., следва да се проведе и гласуването по вота на недоверие.

Това означава, че премиерът Кирил Петков има точно 24 часа, за да намери необходимите 7 депутати, които да спасят кабинета.

В противен случай правителството трябва да подаде оставка и правомощията му да бъдат прекратени. До избирането на нов кабинет то се превръща в „правителство в оставка“. Освен това отново се завърта политическата ролетка – президентът следва да връчи мандати за съставяне на правителство – първо на ПП, а след това на ГЕРБ-СДС. Ако те не успеят да съставят кабинет, Радев ще може сам да избере на коя политическа група да връчи третия мандат. Тази процедурата не е ограничена в някакъв срок и може да има забавяне. Ако и третият мандат не бъде изпълнен, Радев ще разпусне Народното дъбрание и ще назначи служебно правителство.

В най-новата ни история не е имало успешен вот на недоверие.

Четете още

Избор на редактора