На 100 г. почина последният чешки пилот от Втората световна

Последният чешки пилот ветеран от Втората световна война Емил Бочек е починал на 100-годишна възраст, предаде ДПА, като се позова на съобщение на министерството на отбраната в Прага.

Бившият пилот на изтребител е починал месец след рождения си ден в чешкия град Бърно.

Бочек беше последният чешки пилот, сражавал се в редовете на британските кралски военновъздушни сили срещу нацистка Германия, докато е бил член на чехословашката армия в изгнание.

Преди около четири години Бочек беше удостоен с почетното звание армейски генерал, най-високото звание, което може да получи офицер в чешката армия.

„Генерал Бочек се е борил за това страната ни да стане демократична, свободна и независима“, каза за него министър-председателят на Чехия Петър Фиала.

Бочек напуска окупираната от нацистите Чехословакия през 1939 г. на 16-годишна възраст. Първоначално се сражава във Франция. След като се обучава за пилот на изтребител, той изпълнява 26 мисии за британските военновъздушни сили.

По-късно работи като автомобилен механик. През 2016 г., на 93-годишна възраст, той отново управлява легендарния самолет „Супермарин Спитфайър“ по време на туристически полет в Англия. Самолетите са били използвани от съюзническите държави по време на Втората световна война.

Четете още

Избор на редактора