На 90 си отиде една от музите на Фелини

Сандра Мило, икона на италианското кино, изиграла ключова роля във филма „8 1/2 “ на Федерико Фелини и по-късно станала негова муза, почина в понеделник на 90-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес, като цитира семейството й.

Мило, известна с характерния си висок глас, е починала в съня си в дома си в Рим, заобиколена от фамилията и любимите си кучета Джим и Лейди, се казва в изявлението, разпространено от държавната телевизия РАИ.

В социалните мрежи Венецианското биенале нарече Мило „незабравима и многостранна“ актриса както в комедията, така и в драмата.

Родена като Елена Салватриче Греко, тя пробива в киното с филма на Роберто Роселини „Генерал Дела Ровере“ (Il generale Della Rovere) от 1959 г. След това се снима с някои от най-големите звезди на следвоенната италианска филмова индустрия като Алберто Сорди и Марчело Мастрояни, с когото участва в отличения с награда „Оскар“ филм „8 1/2“ .

Сандра Мило се превъплъщава в ролята на Карла, любовницата на героя на Мастрояни – Гуидо.

По-късно Фелини я поставя редом до собствената си съпруга във филма „Жулиета на духовете“ от 1965 г. Две десетилетия по-късно Мило разказва за 17-годишната им тайна любовна връзка в книгата си „Скъпи Федерико“.

Мило става неизменна част от италианската телевизия като водеща на токшоу, а през 1990 г. беше и жертва на шега в ефир, която влезе в историята на италианската телевизия като безвкусен предшественик на риалити предаването Punk’d, припомня Асошиейтед прес.

Докато Мило води токшоу по РАИ,  шегаджия се обажда и й съобщава, че синът й Чиро току-що е постъпил в болница след тежка автомобилна катастрофа. Повярвала на съобщението, ужасената Сандра Мило бяга от студиото, викайки „Чиро, Чиро!“. По-късно научава, че синът й е добре и че е станала жертва на неуместна шега.

Сандра Мило има три деца, които я наследяват, се казва в съобщението на РАИ.

Четете още

Избор на редактора