На 96 отлетя Хари Белафонте

Легендарният певец, актьор и активист Хари Белафонте почина на 96-годишна възраст, съобщава „Ню Йорк таймс“. Негов говорител е казал пред американския вестник, че причината за смъртта е хронична сърдечна недостатъчност.

Белафонте придобива световна слава с песни като Day-O (The Banana Boat Song), печели театралната награда „Тони“ за актьорска игра и посвещава голяма част от дълги си живот на каузи за правата на чернокожите, срещу бедността, апартейда и СПИН в Африка.

Той подкрепяше леви политически фигури като Фидел Кастро и Уго Чавес и често критикуваше политиката на САЩ, наричайки Джордж Буш „най-големия терорист в света“.

Роден през 1927 г. в работническо семейство в Харлем, Хари прекарва осем от детските си години в Ямайка, откъдето са родителите му. Той се връща в Ню Йорк за гимназията, но страда от дислексия и отпада в горните класове. На 17 се записва във флота на САЩ.

След края на войната работи като портиер, но копнее да стане актьор, след като гледа пиеси в Американския негърски театър – заедно със своя връстник Сидни Поатие. Взема уроци по актьорско майсторство, като те го срещат със „съученици“ като Марлон Брандо и Уолтър Матау, а междувременно се препитава с пеене по клубовете в Ню Йорк.

Дебютният му албум излиза през 1954 г. и съдържа традиционни кънтри песни. Вторият, Belafonte, оглавява класациите на „Билборд“ през 1956 г., но бързо е засенчен от следващея – Calypso, вдъхновен от ямайското наследство на музиканта. Това е първият албум изобщо в САЩ, продал над 1 млн. копия. От него е и най-прочутата до днес песен на Хари Белафонте.

В кариерата си Белафонте издава общо 30 албума, сътрудничи си със звезди от всички краища на света като Нана Мускури, Лина Хорн и Мириам Макеба.

Има две награди „Грами“, както и почетна за цялостен принос. Първият запис на Боб Дилън като начинаещ инструменталист – на хармоника, е за албума на Хари от 1962 г. Midnight Special.

До края на живота си продължава да се появява епизодично на екрана. През 2018 г. игра в „Черен в клана“ на Спайк Лий.

Женил се е три пъти – за Маргьорит Бърд, Джули Робинсън (бракът с която продължава 47 години), и с Памела Франк. Има четири деца от първите си два брака.

Четете още

Избор на редактора