Невиждано: Пилот кацна със самолет на Бурж ал Араб

Mолският пилот Люк Чепиела изпълни „първата в света“ каскада, приземявайки самолета си на широката 27 метра хеликоптерна площадка на дубайския хотел Бурж ал Араб.

Чепиела, който тренира в акробатичните лагери на Red Bull повече от десетилетие, изпълни спиращата сърцето каскада, като управляваше самолет, който беше специално модифициран за целта.

Във видео, споделено в Instagram във вторник, може да се види как самолетът на поляка приближава хеликоптерната площадка, висока 212 метра на 56-ия етаж на Бурж ал Араб.

„Да, скъпа, дай ми го“, чува се той да казва преди да извърши кацането, почти се плъзга от хеликоптерната площадка, преди да спре до пълно спиране.

„Успяхме! Гледайте първия по рода си самолет, кацащ на хеликоптерната площадка на емблематичния хотел“, сподели Чепиела по-късно.

Red Bull Motorsports, които също публикуваха видеото, го нарекоха „първо в света“.

Медийният офис на Дубай също публикува снимки от полета и кацането и каза, че Чепиела е „извършил над 650 тренировъчни кацания преди опита“.

Въпреки това, кацането на хеликоптерната площадка на Бурж ал Араб беше първият път, когато той изпълнява каскадата в реалния живот.

„Кацането на височина от 200 м, без ясни референтни точки, е напълно различно от кацането на земята… Трябваше да се доверя напълно на собствените си умения. На хеликоптерната площадка нямаше място за грешки“, каза Чепиела в статия на уебсайта на Red Bull.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Red Bull (@redbull)

Четете още

Избор на редактора