Меси от Банкя се отказа. Неврохирург е номинацията на ГЕРБ за премиер

Неврохирургът и заместник-директор на „Пирогов“ Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ за премиер. Това се разбра днес при връчването на първия мандат за съставяне на правителство от президента. Очевидно рано тази сутрин Бойко Борисов, който вчера се самооцени като българския Меси, се е отказал да ръководи отново държавата.

В президентството освен Габровски бяха заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Партията има една седмица да направи правителство или да върне мандата. В този период от ГЕРБ ще направят последен опит да осигурят подкрепа на правителството от останалите формации. До момента твърдо заявиха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ, от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП.

Миналата седмица от партията изпратиха на останалите политически сили в парламента управленската си програма, около която ще търсят обединение. От ГЕРБ обявиха, че дори да няма шанс правителството им да бъде подкрепено, ще предложат проект за кабинет.

Кой е новият кандидат за министър-председател?

Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска Академия – гр. София през 1996 година. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница „Пирогов“ е от 1997 година. Оглавява Клиниката през 2011 година.

Той е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 година. От 2011 година е национален консултант, а от 2018 – главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2021 година проф. Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

Специализирал е във Франция, Германия, Белгия. През 2012 е избран за наблюдател в борда на European Brain Council.

Четете още

Избор на редактора