(Не)очаквано: СЕМ отложи избора на БНТ шеф

Конкурсът за избор на нов генерален директор на БНТ се отлага. Засега. За  неопределено време. Седмица след като СЕМ не избра директор на държавната медия (никой от осемте кандидати не събра нужните три гласа) нов препъникамък надвисна над петте надзорнички. Жалба, пристигнала в последния момент в съвета, попречи на решението кога да бъде обявен следващият конкурс за директорското кресло на „Сан Стефано“ 29.

Жалбата е срещу прекратяването на конкурса без излъчването на победител, заяви председателката на надзорния орган Соня Момчилова. Така съветът се изправял отново пред юридически казус, и не било ясно как той би се отразил върху обявяването на нов конкурс. Освен това членовете на съвета не успели да се консултират с юристи, тъй като жалбата пристигнала късно предната вечер.

Миналата седмица Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова се бориха за директорския пост в БНТ.

До трите гласувания стигнаха четирима от тях – Диков, Величкова, Кошлуков и Петков, но въпреки това никой от събра три гласа и конкурсът бе прекратен.

Според медийни анализатори днешното отлагане, при това за неясно колко време на процедурата по избор на нов тв началник, никак не е случайна и неочаквана предвид нестабилната политическа обстановка в страната.

Четете още

Избор на редактора