Не е проблем поставянето едновременно на ваксини за грип и ковид

Едновременно поставяне на ваксина и за грип, и за Covid не е проблем, дори може и на една ръка да се поставят. Това каза за БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария.

„Хората са уморени от Covid-19, но вирусът не е изчезнал. Имаме Омикрон вариантите, но очакваме и сравнително нелека грипна вълна. В момента имаме болни и от Covid-19, и от грип.

Грипът също може да бъде опасен и за децата, и за хора с потиснат имунитет, и за възрастни. При Covid остават усложненията – дълъг Covid, смъртност, по-висока от тази при грипа“.

Д-р Илиев припомни, че грипът протича с висока температура, със суха кашлица, с тежко общо състояние за 3-4 дни:

„В началото е трудно да се различи грип от Covid. По-късно Covid протича по-бавно, по-дълго може да продължи, усложненията са по-чести. Единственото доказателство е тестът“.

Д-р Илиев посочи, че ваксините, които покриват настоящите варианти на Covid, вече са в обращение, „проблемът е, че възникват и нови мутации“:

„Тежкото протичане, смъртността, дълготрайните усложнения са значително по-ниски след ваксинация. Това знаем със сигурност. С ваксини, поставени сега, в началото на сезона, намаляваме риска от тежко протичане“, каза специалистът.

Четете още

Избор на редактора