Не купувайте химикалки на децата, опасни са за здравето

Новата учебна година чука на вратата. МОН вече излезе с решение, че учениците от 5 до 7 клас ще учат повече. За едни това е проблем, за други – не. Във Франция обаче алармираха зе нещо по-сериозно. Местният Федерален съюз на потребителите Ю Еф Се „Къ шоазир“ (UFC-Que Choisir) призовава родителите да не купуват химикалки на децата си, тъй като съдържат „коктейл от вредни съставки“.

Асоциацията е анализирала шест категории учебни пособия, присъстващи в несесерите на децата: химикалки, изтриваеми гел ролери, патрончета с мастило за писалки, маркери, флумастри и цветни моливи. Младите потребители често цапат пръстите си с мастило и имат склонност да дъвчат моливите и химикалките си, а това ги излага на опасност от поемане на вредни субстанции, предизвикващи кожни алергии, рак или нарушения на ендокринната система.

Проверката е установила, че почти половината от анализираните пособия съдържат потенциално опасни вещества. Рискът е взет насериозно от Националната агенция за санитарна безопасност (Anses) в началото на лятото въз основа на предишни изследвания на потребителския съюз, съобщава АФП. Експертите от агенцията са стигнали до извода, че липсва необходимото законодателство както на френско, така и на европейско равнище. Затова ведомството препоръчва регламентите за училищните пособия да се приведат в съответствие с много по-рестриктивните наредби за детските играчки.

Четете още

Избор на редактора