Художничка превръща бидони в лица, за да намали отпадъците

Нигерийска жудожничка превръща бидони от олио в лица, за да намали отпадъците, предаде Ройтерс.

Докато расте, Олуаджуонло Адейеми вижда майка си да изхвърля големи пластмасови бидони от готварската мазнина, което жената използва за кетъринг бизнеса си в Лагос.

Загрижена, че и те ще бъдат добавени към разпръснантите отпадъци из града, където малка част от боклука се рециклира, Адейеми ги превръща в лица и те стават нейна запазена марка.

Талантливата жена отстранява горната част на бидона, боядисва го, за нос използва дръжка, а устата е от кръгъл отвор на винт.

След това цветните маски се превръщат в глави на героите в картините й, които тя изработва с материали като плат.

„Вместо просто да рисувам лицето, исках нещо, което мога да почувствам, нещо, което може да изглежда истинско… което ще изглежда истински за другите“, каза Адейеми пред Ройтерс в студиото си.

20-годишната студентка по маркетинг е излагала творенията си два пъти в Лагос. Някои от тях са продадени за над 1000 щатски долара, каза тя.

Чрез работата си Адейеми се надява да привлече вниманието към изхвърлените от майка й бидони с олио, за да се повиши осведомеността за намаляване на отпадъците.

„Винаги, когато тя ги изхвърля, това ни засяга и замърсява околната среда“, казва младата жена, като отбеляза, че повторното използване на тези бидони е начин за „спиране на замърсяването“.

Четете още

Избор на редактора