Нидерландия гласува първа на евроизборите

Нидерландия гласува днес на изборите за Европарламент, първа сред всички страни от Европейския съюз, предаде БТА.

Нидерландците ще избират измежду рекорден брой партии и кандидати – 20 партии и 497 кандидати от почти целия политически спектър. Прогнозите са, че шансове да спечелят имат между 9 и 11 партии. Те ще изпратят 31 депутати в новия 720-местен парламент.

Социологическите проучвания сочат, че крайнодясната и евроскептична Партия на свободата на Герт Вилдерс ще повтори успеха си от парламентарните избори през ноември и ще се утвърди като първа политическа сила в Нидерландия.

Традиционно в Нидерландия гласуват в сряда. Правителството иска да даде възможност на възможно най-много избиратели, които имат право на глас, да гласуват, обяснява Избирателният съвет. Поради религиозни причини петък, събота и неделя са изключени. Не става и понеделник, тъй като тогава подготовката за изборите ще трябва да се проведе до голяма степен през уикенда. Остава изборът между вторник и четвъртък. Избрана е сряда, защото много начални училища не се използват този ден в следобедните часове, а в тях често се разполагат избирателни секции.

Решението вотът да е в четвъртък в Нидерландия е взето на европейско ниво в Единния европейски акт за четиридневен период: от четвъртък до неделя. И най-близко до срядата за нидерландците е четвъртъкът.

Резултатите от своя избор нидерландците ще научат като всички други в Евросъюза: вечерта на 9 юни, когато приключат изборите във всички 27 страни.

Четете още

Избор на редактора