Нидерландия няма да ни подкрепи за Шенген

Нидерландският парламент прие резолюция, в която се казва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, съобщи за румънския „Аджерпрес“ холандският евродепутат София ин’т Велд, координатор в Комисията по граждански свободи (LIBE) на Европейския парламент.

Във вторник Европейският парламент прие с голямо мнозинство предложение за резолюция, с която призовава държавите-членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно пътуване без забавяне.

„За мое огромно съжаление, холандският парламент прие резолюция, в която се посочва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия гласува против тази резолюция, ние искаме Румъния и България незабавно да се присъединят към Шенгенското пространство, вие сте изпълнили необходимите критерии. Трябва да разберете, че не всички в Нидерландия са против. Моята партия иска България и Румъния да се присъединят към Шенген незабавно, но повечето партии в правителството не искат това“, заяви София ин’т Велд.

Холандските депутати искат от правителството да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенген, като искат да се анализира функционирането на върховенството на закона, намаляването на нивото на корупция и организираната престъпност в двете страни, съобщи от своя страна „Romania Journal“. В документа, приет от холандския парламент, се посочва, че проблемите, свързани с корупцията и организираната престъпност в дадена страна от Шенгенското пространство, „могат да предизвикат сериозни проблеми за функционирането на граничния контрол на съответната страна и следователно да представляват риск за сигурността на Нидерландия и на цялото Шенгенско пространство“.

Коментирайки приетата резолюция, министър-председателят на Румъния Николае Чука заяви, че приемането на резолюцията не е обезпокоително за него, тъй като Румъния е направила всичко необходимо, за да изпълни техническите изисквания за присъединяване, по-конкретно относно спазването на условията, свързани с върховенството на закона, корупцията и организираната престъпност. Той добави, че нидерландските служители могат да дойдат на посещение за установяване на фактите, ако смятат, че има проблеми.

Понастоящем сред държавите-членки на ЕС само България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния не са част от Шенгенското пространство, което включва и държави, които не са членки на блока на ЕС (Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн)

Четете още

Избор на редактора