Нидерландия се извини за ролята на страната в робството

Нидерландският премиер Марк Рюте се извини днес от името своята страна за ролята на Нидерландия в робството, предаде Ройтерс.

Рюте каза също, че робството трябва да бъде признато „с възможно най-ясни думи“ като „престъпление срещу човечеството“.

Рюте направи официалното извинение, въпреки че някои правозащитни групи го приканиха да изчака с него до 1 юли следващата година, когато е годишнината от отмяната на робството от Нидерландия преди 160 години, отбелязва Асошиейтед прес. Някои от активистите дори отнесоха искането си към съда миналата седмица, но опитът им не успя да блокира произнасянето на речта на премиера.

„Днес аз се извинявам“, заяви Рюте в началото на своята 20-минутна реч, която бе посрещната с мълчание от аудиторията, поканена специално за събитието, провело се в Националния архив в Хага.

„Знаем, че няма удачен момент за всеки, че няма точни думи за всеки, че няма подходящо място за всеки“, добави Рюте.

Нидерландският премиер каза, че правителството ще създаде инициативен фонд, който да помага на страната да се справи с наследството от робството в Нидерландия и нейните бивши колонии.

Обръщението на нидерландския премиер бе в отговор на доклад, публикуван миналата година от назначен от правителството консултативен съвет. Неговите препоръки включваха извинение от страна на правителството и приемане, че търговията с роби и робството от 17-ти век до тяхната отмяна, които са се случвали директно или индиректно под нидерландско управление, са били „престъпления срещу човечеството“.

В доклада се казва, че така нареченият в него институционален расизъм в Нидерландия „не може да се разглежда отделно от вековете на робство и колониализъм, и от идеите, появили се в този контекст“.

Нидерландското правителство бе обявило, че от 1 юли 2023 г. ще започне година за възпоменание на робството, през която страната „ще се посвети на размисли за тази мъчителна история. И по въпроса как тази история днес все още оказва негативно влияние върху живота на много хора“, се казва в съобщението.

На този аспект бе обърнато внимание по-рано този месец, когато независимо разследване разкри широкоразпространена култура на расизъм в министерството на външните работи на Нидерландия и нейните дипломатически представителства по света, отбелязва АП.

Четете още

Избор на редактора