Рекорд ли е нашето „непротивоконституционствувателствувайте“

Колко букви има най-дългата дума на български език? 39. Това е непротивоконституционствувателствувайте.

Според Българския тълковен речник това означава “не извършвайте действия против конституцията”. Думата е въведена през 1947 г., за да обслужва т.нар. Димитровска конституция.

Докато в други езици и други страни постоянно се измислят нови думи с цел да поставят рекорд за най-дълга дума, българската “непротивоконституционствувателствувайте” е създадена с друга цел – реално да влезе в употреба в активния български език. Хората трябва да уважават новата българска конституция, да я спазват, да не извършват действия против нея.

Проучване на Euronews прави класация на най-дългите думи в света.

Авторката на проучването се обръща към европейски журналисти, които да посочат най-дългата дума в родния си език. Ето какво показва то. Според Oxford English Dictionary най-дългата английска дума е “pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis”, която съдържа 45 букви и означава термин за вид белодробно заболяване.

Думата е създадена съзнателно с тази цел – да бъде най-дългата дума на английски. Името на уелско село е от 58 букви! Всъщност най-дългата дума във Великобритания е от цели 58 букви: “Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch” Не, това не е изкуствено създадена дума, която не се използва в активния език. Това е името на уелско село, което на български език звучи така Ланвайрпулгуингилгогеръхуърндробуллантисильогогого̀х.

Селото се намира в Уелс, графство Ангъси и е с население от 3000 жители. Разположено е на северния бряг на пролива Менай срещу град Бангор. Предполага се, че това дълго име е измислено през 1860 г. с цел да привлича повече туристи.

През 2002 г. селото влиза в книгата за рекордите на Гинес като населено място с най-дълго име в света.

Датският език позволява струпване на няколко съгласни, което дава възможност за създаване на много дълги думи. Най-дългата от тях, която се използва в активния език е “Speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode”. Състои се от 51 букви и означава ”период от време, когато планирането в практиката на лекар специалист е стабилизирано.

Както може би предполагате, едни от най-дългите думи са в немския език. Неслучайно Марк Твен казва “Вечността е създадена, за да може немският да бъде научен“. Рекордът се държи от 67-буквената “Grundstücksverkehrsgenehmigungszuständigkeitsübertragungsverordnung”, която означава „Наредба за прехвърляне на отговорност за разрешение за движение на недвижими имоти“.

Най-дългата гръцка дума се състои от цели 173 букви и звучи така “Lopadotemachoselachogaleokranioleipsanodrimhypotrimmatosilphioparaomelitokatakechymenokichlepikossyphophattoperisteralektryonoptekephalliokigklopeleiolagoiosiraiobaphetraganopterygon”. Едва ли днес в разговорния гръцки език ще я срещнете. Тази дума означаво измислено ястие, създадено от драматурга Аристофан в комедията “Женско народно събрание”.

Първенец в турския език е 75-буквената дума “Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesinesiniz”, която има още по-объркващо значение „като че ли сте едно от нещата, които не можем лесно да обезсилим“.

Четете още

Избор на редактора