Нийман съди Карлсен за $400 млн. за обвиненията за измама

19-годишният американски гросмайстор Ханс Моке Нийман, който е в центъра на предполагаем скандал за измама, направи следващия си ход: Той съди световния шампион Магнус Карлсен и други, търсейки обезщетение от 400 милиона долара, съобщи chessdom.com.

Федералното дело, заведено в Окръжния съд на Източен Мисури, гласи, че Карлсен, Chess.com и други, включително гросмайстор Хикару Накамура, са поставили Нийман в черен списъкк и са направили клеветнически изявления, обвиняващи американеца в измама. Нийман търси обезщетение от не по-малко от 100 милиона долара в делото, в което се казва, че организаторите на турнира са го избягвали, откакто се появиха обвиненията.

„Това не е игра“, заявиха в изявление адвокатите на Нийман, Терънс Овед и Дарън Овед. „Обвиняемите са унищожили живота на Нийман просто защото е имал таланта, отдадеността и дързостта да победи така наречения „Крал на шаха“. Ще подведем обвиняемите под пълна отговорност и ще разкрием истината.“

„Това не е игра“, заявиха адвокатите на Нийман, Терънс Овед и Дарън Овед

Главният шахматен директор на Chess.com Дани Ренш още не е коментирал. По-рано Chess.com каза, че не е комуникирала с Карлсен относно своите решения, свързани с Нийман. Говорителят на Карлсен също не коментира. Накамура, докато стриймваше в Twitch, каза, че няма коментар.

Съдебният иск на Нийман е най-агресивната му маневра, откакто скандалът избухна за първи път в началото на септември на престижен турнир в Сейнт Луис, когато американецът изумително победи Карлсен. След играта Карлсен внезапно се оттегли от турнира – действие, което беше широко тълкувано като знак на протест. В друго събитие няколко седмици по-късно Карлсен се отказа от игра срещу Нийман, след като направи само един ход.

Малко след това петкратният световен шампион от Норвегия потвърди подозренията на всички. В изявление Карлсен каза, че вярва, че „Нийман е мамил повече  пъти, отколкото е признал публично.“

Четете още

Избор на редактора