Ники Хейли призова за смяна на поколенията във властта

Ники Хейли стартира кампанията си за президентската номинация на републиканците вчера с призив за смяна на поколенията във Вашингтон и отхвърляне на това, което тя осмива като разделящата САЩ „политика на идентичността“, предаде Асошиейтед прес.

Говорейки от историческия крайбрежен град Чарлстън, бившата губернаторка на Южна Каролина и посланичка в ООН заложи на теми, които имат за цел да намерят отклик сред републиканските избиратели, които тя ще се стреми да привлече да я подкрепят като първия основен претендент на бившия президент Доналд Тръмп.

Хейли разкритикува президента Джо Байдън и неговите колеги демократи като твърде либерални и настоя, че в САЩ няма проблем с расизма, както те твърдят. Но от време на време се появяваха нотки, които биха могли да се харесат и извън републиканските среди, включително призиви за единство и критика на корпоративното спасяване.

Хейли, която е на 51 години, заяви, че републиканците многократно са губили народния вот на последните избори, защото „не са успели да спечелят доверието на мнозинството американци“. Решението, каза тя, е „да се доверим на новото поколение“.

„Америка не е преминала разцвета на силите си“, каза тя пред няколкостотин души, събрали се близо до центъра на Чарлстън. „Просто нашите политици са в в това положение“.

Това беше очевиден удар по Байдън, който на 80 години е най-възрастният президент в историята – факт, който смущава дори някои демократи. Но това беше обида и към Тръмп, който за трети път се кандидатира за Белия дом и остава популярен сред широки слоеве от републиканските избиратели. Тръмп е на 76 години и е имал възходящи и низходящи отношения с Хейли от първите дни на кампанията през 2016 г. до времето, когато тя е била в неговата администрация.

Хейли също така заяви, че би подкрепила „задължителен тест за психическа компетентност на политиците над 75-годишна възраст“.

Четете още

Избор на редактора