БСП след срещата с Петков: Ще се върнем, ако предложат друг за премиер

Позицията на БСП остава без промяна като нивото на река Дунав в сантиметри. Ще се върнем на масата за преговори, когато от ПП предложат друг кандидат за премиер. Това заяви Корнелия Нинова след извънредната си среща с премиера в оставка Кирил Петков. Срещата бе по настояване на Петков.

Вчера Нинова обяви, че заради изгонването на 70-те руски дипломати, БСП няма да участва в консултациите с „Промяната“ и няма да подкрепят правителство с премиер Петков.

Кирил Петков е запознал на срещата парламентарната група на БСП с целия процес на взимане на решение за изгонването на руските дипломати – кога е започнало, в какви формати, кои са участвали, кои са информирани. Откъм БСП – ние продължаваме да ви извиваме ръцете, пък вие си решете.

Самият Петков коментира след срещата, че диалогът продължава.

„Най-важното е, че не трябва да се измества най-важния фокус – икономическото състояние. Продължихме разговора и това, което трябваше да стане ясно е, че няма еднолично решение за изгонването на дипломатите. Видя се, че периодът е започнал от март“, посочи премиерът в оставка.

Той добави, че единствената грешка, която е допуснал, е комуникационното представяне на събитията.

„Трябваше да излезе от и в съответствие с институциите, които са работили по тази теза“, призна Петков.

На Национален съвет на „Продължаваме Промяната“ ще бъдат обсъдени имена, различни от това на Кирил Петков, като възможна кандидатура на партията при връчването на проучвателния мандат от президента Румен Радев. Това обяви пред Нова председателят на парламентарната група на партията Андрей Гюров.

Той не изключи след обсъжданите имена да е и това на бившия председател на парламента Никола Минчев.

„В ПП имаме достатъчно подготвени хора за поста. Колкото до Минчев, той със сигурност е изключително подготвена фигура, която се ползва с уважение в парламента“, заяви Андрей Гюров.

Председателят на парламентарната група на ПП обясни и че в доклади на ДАНС има конкретна информация за руснаци, работили против България и са били заплаха за националната ни сигурност.

Четете още

Избор на редактора