Нито един български клуб в РСМ не смени името си. Ще ги заличат ли?

Натискът на парламента на РСМ българските клубове да сменят имената си завърши без резултат. Изтече 3-месечният срок, в който сдруженията със „спорни имена“ да подадат искане за преименуване, за да им бъде разрешено да работят. Българските клубове не са подали такива молби в Централния регистър на РСМ за промяна на името си. Сега по закон трябва да ги заличат.

Властите в Скопие се насочиха главно към българските клубове „Цар Борис III“ в Охрид и „Иван Михайлов“ в Битоля, срещу които през последните месеци имаше серия от нападения.

„Българските клубове, които сменят спорните имена, ще продължат да работят. Законът ще се прилага изцяло“, заяви преди седмица премиерът Димитър Ковачевски. „Тези, които не подадат молба до Централния регистър, няма да продължат да работят съгласно приетите закони. Културните клубове трябва да бъдат място, което сближава народите и гражданите, а не места, които с имената си будят негативни чувства и разединяват гражданите“, добави той.

Според местната медия „Локално“ – клубът в Охрид е подал молба за преименуване. После се уточни, че сдружението „Цар Борис III“ само е пратило писмо с искане за уточнения какво е необходимо, за да бъдат спазени изискванията на новия закон.

В искането няма никаква промяна на името, заяви в интервю за Телевизия 24 директорът на Централния регистър на РСМ Мария Бошковска-Янковски. Тя бе цитирана от БТА да казва, че „това е печелене на време“ от страна на клуба в Охрид.

Четете още

Избор на редактора