Ноле с 10-а титла в Мелбърн. Плака, както никога досега

Новак Джокович спечели 10-ия си трофей на Откритото първенство на Австралия след победа на финала над гърка Стефанос Циципас с 3:0 в сета (6:3, 7:6, 7:6).

Мачът продължи два часа и 53 минути

Новак започна мача с много енергия и лекота в движенията, той позволи на гърка само два гейма и направи по-малко непредизвикани грешки от Циципас.

За разлика от първия, вторият сет беше много по-вълнуващ.

Въпреки че продължиха кратките размени на удари, този път Циципас не позволи нито един пробив на Джокович, който беше видимо нервен.

В един момент Новак влезе в малък словесен конфликт с треньора си Горан Иванишевич, след което заигра малко по-добре, спаси сетбол на Циципас и доведе двубоя до тайбрек.

И там пробив след пробив.

Дори седем, четири в полза на Джокович, който успя да спечели втория сет след много драма.

Третият сет започна с по един пробив и от двете страни, Новак в размяната на удари търпеливо изчака подходящия момент за атака, но Циципас не се поддаде, така че видяхме нов тайбрек, в който Новак отново показа психическата си сила и относително лесно получи предимство пред Циципас.

След това гъркът спаси цели три мачбола, но не успя да спаси четвъртия, така че Джокович спечели в тайбрека със 7:5.

Най-добрият сръбски тенисист е печелил Australian Open рекордните десет пъти, тоест никога не е бил побеждаван на арена „Род Лейвър“ в мач за титлата.

С този триумф Джокович спечели 22-ата титла от Големия шлем в кариерата си, изравнявайки се с големия си съперник Рафаел Надал.

С победата над Циципас Джокович си върна първото място в списъка на ATP, след като изпревари Карлос Алкарас. Ноле не можа да сдържи сълзите си след победата, плака както никога досега.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Australian Open (@australianopen)

Четете още

Избор на редактора