Гърция отива на предсрочни избори в края на юни

Консервативната „Нова демокрация“ на действащия гръцки премиер Кириакос Мицотакис води убедително пред основния си съперник, лявата партия СИРИЗА на Алексис Ципрас, съобщава „Катимерини“.

Това показват официалните резултати след повече от 92% от преброените избирателни секции на парламентарните избори, проведени в неделя в Гърция.

С почти две трети от преброените гласове, лявата опозиционна партия на бившия премиер Алексис Ципрас остава на второ място с 20, 6% от гласовете, в сравнение с 40, 80% за партията „Нова демокрация“.

Така, разпределението в парламента ще е следното: 146 места за „Нова демокрация“; 71 места за СИРИЗА и 41 места за ПАСОК.

Комунистическата партия със 7,18% ще разполага с 26 места, а „Гръцкото решение“ с 4,46% (или 16 места).

В слово, което произнесе пред привърженици на „Нова демокрация“, които се събраха пред централата на партията в Атина след категоричната победа на парламентарните избори, премиерът и лидер на партията Кириакос Мицотакис потвърди, че се ориентира към предизвикване на нови парламентарни избори, на които дясноцентристката сила очаква да си осигури абсолютно мнозинство в гръцкия парламент.

Четете още

Избор на редактора