Нова Зеландия иска Facebook и Google да плащат за местните новини

Правителството на Нова Зеландия възнамерява да въведе закон, който ще изисква големи онлайн дигитални компании като Alphabet Inc, Google и Meta Platforms Inc да плащат на новозеландските медийни компании за местното новинарско съдържание, което се появява на техните емисии, съобщи „Ройтерс“.

Министърът на радиоразпръскването Уили Джаксън каза в изявление в неделя, че законодателството ще бъде моделирано по подобни закони в Австралия и Канада и се надява, че ще подейства като стимул за цифровите платформи да постигнат сделки с местни новинарски издания.

„Медиите за новини в Нова Зеландия, особено малките регионални и обществени вестници, се борят да останат финансово жизнеспособни, тъй като все повече реклами се преместват онлайн“, каза Джаксън. „Изключително важно е тези, които се възползват от тяхното новинарско съдържание, действително да плащат за това.“

Припомняме, че Австралия въведе закон през 2021 г., който даде на правителството власт да накара интернет компаниите да договарят сделки за доставка на съдържание с медиите. Преглед, публикуван от австралийското правителство миналата седмица, установи, че до голяма степен мярката работи.

Четете още

Избор на редактора