Нова мода: бензиностанции точат пари чрез мярката за отстъпка

Зачестяват случаите на източване на пари от бензиностанции. Тайната им – антикризисната мярка за отстъпка от 25 ст. на литър гориво. За това алармира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Експертът потвърди, че в последните седмици подобни опити за злоупотреби са факт.

„Предполагам, че през септември това ще стане пандемично, заради което трябва да го преустановим  в самото начало – предупреди председателят на Българската петролна и газова асоциация. – Държавната помощ е предоставена за физически лица при определени условия и всеки опит тази помощ да бъде прибрана от служител или управител на бензиностанция трябва да бъде прекратен”.

Живодар Терзиев добави, че вече е коментирал казуса с Министерството на финансите, шефовете на НАП и Агенция “Митници”, които се очаква да предприемат съответните действия.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация призова гражданите, който заредят гориво, дори и без държавна помощ, да изиска своята касовата бележка, и да я приберат или изхвърлят в кошче, за да са сигурни, че никой няма да злоупотреби с отстъпката от 25 ст., която той не е имал право или не е желал да получи.

“Има недобросъвестни служители, които изпълняват формално всички изисквания по Закона за държавния бюджет за предоставяне на отстъпката, но в крайна сметка тя остава някъде между Агенция “Митници”, НАП или съответния обект, а отстъпката отива в нечии джоб”, обясни Терзиев.

Експертът демонстрира оптимизъм, обявявайки че очаква спад в цената на горивата още от есента. Той побърза да уточни, че под “оптимистична” прогноза разбира цената да падне под 3 лв. на литър.

Четете още

Избор на редактора