Ново лекарство за Алцхаймер разработи японска компания

Експертите приветстваха „началото на края“ в търсенето на ефективни лечения за Алцхаймер, след като ново лекарство намали влошаването на паметта при пациенти с ранен стадий на заболяването.

Lecanemab, който е предназначен да насочва и изчиства амилоида – един от протеините, които се натрупват в мозъците на хора с Алцхаймер – е установено, че забавя влошаването на паметта и мисленето на пациентите.

Резултатите от третата фаза на клиничните изпитвания са докладвани от Eisai, базирана в Токио фармацевтична компания, която си партнира с американската биотехнологична фирма Biogen за разработването на леканемаб.

Eisai съобщи за първоначалните резултати през септември от проучване на 1795 участници с ранна болест на Алцхаймер.

Учените са установили, че след 18 месеца лекарството забавя прогресията на заболяването с 27% в сравнение с пациентите, приемащи плацебо, съобщи прес асоциацията на Обединеното кралство.

След това пълните резултати от проучването са публикувани в The New England Journal of Medicine , като експертите го приветстват като дългоочаквано доказателство, че болестта на Алцхаймер може да бъде лекувана.

„Това изпитание е важна първа стъпка и аз наистина вярвам, че представлява началото на края“, каза професор Джон Харди, ръководител на групата в Изследователския институт за деменция в Обединеното кралство към Лондонския университетски колеж.

Четете още

Избор на редактора