Ново проучване: Плъховете в Ню Йорк заразени с Ковид-19

Проучване, публикувано в „mBio“ – списанието на Американската академия по микробиология, установява, че дивите плъхове в канализационната система на Ню Йорк и на други места в града са били изложени на SARS-CoV-2 и доказва, че плъховете са податливи на инфекция с Алфа, Делта и Омикрон варианти на вируса.

„Нашите констатации подчертават необходимостта от по-нататъшно наблюдение на SARS-CoV-2 в градските популации от плъхове и от оценка на потенциалния риск от вторично зоонозно предаване на вируса от тези популации от плъхове обратно на хората“, пишат авторите на проучването, цитирани от БГНЕС.

Изследователите са искали да разберат дали вирусът при хората е бил предаден на плъховете, както и към кои варианти плъховете са по-чувствителни. Екипът поставя два капана в близост до места, заобикалящи канализационни системи, и улавя 79 плъха от три места в и около градските паркове в Бруклин през есента на 2021 г., когато вариантът Делта на Ковид е доминиращ.

Тринадесет от плъховете (около 16%) са дали положителен резултат за Ковид-19 и изследователите са използвали геномни анализи, за да определят възможната връзка с вирусите, които са циркулирали сред хората по време на ранните етапи на пандемията.

„Доколкото ни е известно, това е едно от първите изследвания, които показват, че вариантите на SARS-CoV-2 могат да причинят инфекции в популациите на диви плъхове в голям градски район на САЩ“, казва Хенри Уан, директор на Центъра за нововъзникващи инфекциозни заболявания в Университета на Мисури и главен изследовател в проучването.

Четете още

Избор на редактора