Номерата „РВ“ свършиха, какво ще правят в Пловдив?

Сериите на регистрационните номера за автомобили в Област Пловдив вероятно ще се изчерпят до края на следващата година и въпросът „какви ще се новите табели за Пловдив” ще предизвика исинска милиционерска гловоблъсканица.

Причина за това е нарастващия темп на новорегистрирани МПС-та в областта, което ще доведе до нова „милиционерска главоблъсканица“ с нуждата от измислянето на нов код за Пловдив, който да замени сега съществуващия „РВ”, пише „Трафик Нюз“.

Най-вероятният  бъдещ такъв би бил „РМ“, по примера на столицата София, които през 2014 г. замениха втората буква от своя втори изчерпан код „СА” със следващата подред буква – „СВ“.

Макар да няма точно определено правило каква да е следващата буква, то е ясно, че регистрационните табели за отделните области не трябва да са близки с вече съществуващи и да въвеждат в заблуждение.

Според експерти, за да се избегне толкова скорошната нужда от промяна на областния код на Пловдив, то от Областната дирекция, Сектор „Пътна полиция” в града Под тепетата трябва да последват примера на своите колеги-професионалисти в КАТ – София.

През март тази година те взеха решение на местно ниво, с което разшириха обхвата на възможните буквени комбинации с добавянето на буквата „Е” като втори възможен символ в сериите на автомобилите, регистрирани в столицата.

Ако се вземе същото решение като това в София от ръководните органи в структурата на КАТ – Пловдив за регистрацията на МПС-та, то това ще даде още време на сегашното буквено означение на града и ще разреши, за поне няколко години напред, предстоящия проблем с изчерпването на възможните комбинации, като се добавят цели нови 9 възможни серии с втора буква „Е”, по примера на столицата София.

Четете още

Избор на редактора