Носителка на „Пулицър“ пристига на конференция у нас по покана на Гешев

Фотожурналистка, спечелила “Пулицър” с екипа на “Лос Анджелис таймс”, ще бъде специален гост на международна конференция срещу речта на омразата. Форумът ще се проведе в София на 5 и 6 декември.

Мариса Рот, която е работила и 20 години в “Ню Йорк таймс”, идва в България по покана на главния прокурор Иван Гешев. Организатори на събитието са българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация.

В международната конференция участие ще вземат 10 върховни прокурори от Европа, сред които главните прокурори на Румъния Габриела Скутеа, на Словения Драго Шкета и на Литва Нида Грунскене.

У нас ще дойдат още зам.главните прокурори на Албания и Сърбия, както и прокурорът на Одеска област Сергей Костенко.

Присъствието на Мариса Рот не е случайно. Макар и родена и израсла в Лос Анджелис, тя е дете на евреи, оцелели от Холокоста. Завършва изящни изкуства в Калифорния, като кариерата ѝ на фотожурналист започва в студентския вестник. От 1984 до 1994 г. е в екипа на “Лос Анджелис таймс”. Именно като част от вестника през 1992 г. получава “Пулицър”.

Медията печели най-престижната награда за журналистика за отразяването на бунтовете, които избухват в Лос Анджелис след пребиването на чернокожия шофьор Родни Кинг. Те са определени като най-големите граждански размирици в историята на САЩ.

Специално внимание в конференцията е отделено на защита на правата на човека и зачитането на религиозната, етническата и половата принадлежност. Заради това на форума на прокуратурата ще се чуят изказвания на представители от Българския хелзински комитет, както и от неправителствени организации за защита на правата на ЛГБТ (лесбийки, гейове, транссексуални и бисексуални).

От българска страна ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, правосъдният министър Крум Зарков, бившият шеф на Конституционния съд Борис Велчев, деканът на Юридическия факултет в Софийския университет Даниел Вълчев.

Четете още

Избор на редактора